Insinööritoimisto Vesitaito Oy tekemässä esimerkkilaskelmassa on vertailtu eri rakenne- ja laiteratkaisujen vaikutusta talon E-lukuun ja ostoenergiankulutukseen.
Laskelma on tehty Jämerän Noppa talolle:
- lämmitetty nettoala on 140 m2
- kaksikerroksinen
- ikkunapinta-alan osuus vaipan pinta-alasta on 18% ja ovien 3%
- lämmitysmuotona on maalämpö.
- Perusratkaisu kuvaa tyypillistä rakennuslupavaiheen ratkaisuvaihtoehtoa. Jämerän vakiorakenteiden (tässä tapauksessa ulkoseinä 375 mm harkko) lisäksi rakennuksen ilmatiiveys on laskentavaiheessa 2 m3/m2h ja tekniset ratkaisut perustason ratkaisuja. Energialuokka on B.
- A-luokan ratkaisussa rakennuksen energialuokka on A. Ratkaisu on saavutettu käyttämällä energiatehokkaampia, mutta silti yleisiä saatavilla olevia teknisiä laitteita ja lisäksi ilmatiiveyttä 1 m3/m2h, mikä suurimmassa osassa Jämerä-taloista saavutetaan ja on saavutettavissa kaikissa huolellisella tiviistystyöllä.
- A-luokan energiatehokkaammassa ratkaisussa on lisäksi parannettu ikkunoiden, ulkoseinien, yläpohjan ja alapohjan eristävyyttä. Lisäksi on käytetty vielä energiatehokkaampia laitteita, joskin silti yleisesti saatavilla olevia laitteita. Huom! Näitäkin tehokkaampia teknisiä laitteita on vielä saatavilla. Lisäksi ilmatiiveyslukuna on käytetty 0,5 m3/m2h, mikä on Jämerän runkoratkaisuilla huolellisella tiivistystyöllä saavutettavissa.
- A-luokan energiatehokkaimmassa ratkaisussa lisänä on 8 m2 aurinkopaneeleja. Lopputuloksena on pientalo, jonka ostoenergiankulutus on 57% perusratkaisusta.
E-luku (kWh/m2/vuosi) on rakennuksen laskennallinen energiankulutus lämmitettyä nettoalaa kohti. Suurin sallittu E-luvun raja-arvo riippuu pientalon nettoalasta.
Rakennuksen ilmanpitävyys todennetaan ilmanvuotoluvun mittauksella (tiiveysmittaus), kun rakennus on valmis.
Ostoenergia on energiaa, jota ei voida tuottaa rakennuksen omilla lämmitysjärjestelmillä (esim. maalämmöllä, aurinkokeräimillä).
Yksittäisten valintojen vaikutus esimerkkitalon ostoenergiankulutukseen
Alla olevasta kuvaajassa on esitetty yksittäisten tekijöiden vaikutus esimerkkitalo Nopan energiankulutukseen. Vaihtoehtoisia toimenpiteitä kannattaa peilata toimenpiteiden kustannusvaikutuksiin.
Huomioi nämä pääperiaatteet talosi suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä
- suunnittele sopivan kokoinen talo, älä lämmitä liikaa neliöitä ja kuutioita, yksinkertainen muoto on usein energiatehokkaampi
- ikkunoiden koolla ja määrällä on selvä vaikutus energiankulutukseen, harkitse ikkunapinta-alan tarve huolella, muista varjostus kesällä
- eristävistä rakenneosista suurimman muutoksen saa usein aikaan perusratkaisua energiatehokkaammilla ikkunoilla
- hanki energiatehokkaat lämmitysratkaisut ja koneellinen tulo-poistoilmanvaihto hyvällä lämmöntalteenoton hyötysuhteella
- hanki energiatehokkaat ja älykkäät kodinkoneet ja -laitteet
- tee talostasi ilmanpitävä ja eristykset huolellisesti, huolellisuus työn suorituksessa ja yksityiskohdissa on avainasemassa
- käytön aikaiset valinnat, kuten sisälämpötila ja lämpimän veden kulutus vaikuttavat merkittävästi energiankulutukseen. Seuraa kulutustasi.