Kevytbetonisiin bauroc-tuotteisiin on niiden kivimateriaaliksi pienen tiheyden ja työstettävyyden takia helppo työmaalla tehdä erikokoisia läpivientejä, upotuksia ja urituksia. Karkaistut kevytbetoniharkot ovat yksiaineisia eikä niistä muuratuissa seinissä ole raudoitusteräksiä tavanomaisesti joka 4. saumavälissä olevaa kutistumaterästä lukuun ottamatta.
Raudoitettuihin bauroc-tuotteisiin ja harkkoseinän kantavuuteen liittyen on läpivientien tekemiseen tiettyjä rajoituksia, joita sekä läpivientien suunnittelussa että työmaatoteutuksessa tulee noudattaa. Tässä ohjeessa esitetään miten aukot ja läpiviennit on järkevintä suunnitella ja mitä kannattaa ottaa huomioon läpivientejä ja pinnan urituksia tehdessä. Ohje on tarkoitettu Jämerä-talon rakennuttajalle, suunnittelijoille (esim. talotekniikkasuunnittelijat) ja työmaalla toimiville rakentajille.
Läpivientien paikat tulee suunnitella, sillä raudoitettujen elementtien läpivientien teko työmaalla on rajoitettua. Isommat pystysuuntaiset läpivientikohdat otetaan huomioon kantavan rungon ja elementtikentän mitoituksessa sekä toimitettavien elementtien mitoissa. Lisäksi kantavien väliseinien läpiviennit ja esim. alaslaskujen määrää usein halutaan minimoida arkkitehtonisista syistä.
Läpivientien suunnittelussa huomioidaan rakennuksen kantava runko. Tavanomainen Jämerä-talon kantava runko muodostuu harkoista muuratuista kantavista ulkoseinistä (tavanomainen harkkopaksuus 375 mm, 400 mm tai 500 mm), kantavista yleensä 200 mm paksuista väliseinistä, ulko- ja sisäseinien palkeista ja 250 mm paksuisista tasoelementeistä väli- ja yläpohjan rakenteena. Lisäksi rakennusjärjestelmään kuuluu kevyitä väliseiniä ja kevytbetoniportaat. Myös maanpaineseinät ja alapohja voi olla kevytbetonielementeistä.
Pystysuuntaiset halkaisijaltaan 180 mm suuremmat läpiviennit ja useamman läpiviennin ryhmät suunnitellaan arkkitehti- ja rakennepiirustuksiin tekniikkakuiluvarauksina. Tällöin elementtikenttään suunnitellaan lyhyempiä elementtejä, jotka tuetaan viereisiin tasoelementteihin tai tuelle ripustusteräksillä tai pulttikiinnityksellä. Tekniikkakuilun leveys on tällöin tavanomaisesti 600 mm eli sama kuin vakio kevytbetonitasoelementin. Elementin pituussuunnassa tekniikkavarauksen leveydelle ei ole rajoitusta. Periaatekuva pystysuuntaisten läpivientien suunnittelusta kevytbetonisen tasoelementtikenttään on esitetty alla olevassa kuvassa 2.
Yksittäiset läpiviennit, kuten viemäriläpiviennit ja muut sitä pienemmät reiät tai esim. lamppu-upotukset voidaan tehdä tasoelementin pitkän reunan saumakohtaan. 600 mm tasoelementin raudoitus on tehty siten, että sen pitkissä reunoissa on 90 mm leveä raudoittamaton vyöhyke, jolloin saumakohtaan voi tehdä enintään 180 mm läpiviennin. Myös paneelien keskelle, kuvan 3 valkoiselle alueelle, voi porata yksittäisiä maksimissaan 40 mm läpivientejä esim. vesi- ja sähköputkille, kunhan ne tehdään elementin raudoitusta rikkomatta. Huom. sauman läpivientimahdollisuus on vain 600 mm leveiden elementtien saumakohdissa, läpivientiä ei voi tehdä 300 mm leveiden elementtien saumoista.
Mikäli välipohjan elementit ovat ontelolaattaelementtejä, tulee läpiviennit tehdä ontelolaatan onteloiden kohdalle ja läpivientiä tehdessä olla katkomatta teräspunoksia.
Kantavien kevytbetoniharkkoseinien läpivientisuunnittelun periaatekuva kantavien väliseinien osalta on esitetty kuvassa 4 kantavien väliseinien osalta ja kuvassa 5 kantavien ulkoseinien osalta. Jämerä-taloissa kantavan väliseinän paksuus on tavallisesti 200 mm, mutta kantava väliseinä voi tapauskohtaisesti olla myös ohuempi eli 100-150 mm.
Läpivientejä ei saa suunnitella kevytbetonipalkkien läpi. Läpivientejä ei saa myöskään suunnitella palkkien (kevytbetoniset aukonylityspalkit tai sisätilan teräspalkkien) tukipintojen alle tai niiden läheisyyteen. Palkkien tukipinta on tavallisesti n. 300 – 400 mm. Kantavaan seinään voi tehdä yksittäisiä läpivientejä. Yksittäisten läpivientien välissä tulee olla vähintään 200 mm kantavaa seinää. Useamman läpiviennin varauksen tueksi suunnitellaan elementeille ylimääräinen teräspalkki. Ei-kantavaan kevytbetoniväliseinään voidaan tehdä yksittäisiä läpivientejä. Läpivientiä ei suunnitella kevyenkään väliseinän aukonylityspalkkiin tai sen tukipinnan alle tai läheisyyteen.
Kevytbetonin urituksiin voidaan käyttää käsikäyttöistä käsikaavinta tai sähkökäyttöistä urajyrsintä.
Kevytbetonin läpivientien ja syvennysten (esim. pistorasia) tekoon käytetään porakoneen kanssa rasiaporanteriä, joita on saatavilla tarpeen mukaan eri kokoja. Rasiaporanterän kanssa voidaan käyttää poraussyvyyden rajoitinta rasiakoloja tehdessä.
Läpivientejä voidaan tehdä myös timanttiporauksella, vaikka kevytbetoniin läpivientien teko onnistuu tavanomaisemmillakin työkaluilla. Läpiviennin tekeminen piikkaamalla tai käsityökaluilla reikien hakkaaminen ei ole suositeltavaa, sillä tämä voi vaurioittaa ympäröiviä rakenteita.
Kevytbetonituotteiden pintaan uritukset ja roilotukset tehdään suunnitelmien mukaisiin kohtiin.
Raudoitettuihin tuotteisiin ja palkkien tukipintojen alle voidaan uria tehdä vain rakennesuunnittelijan luvalla ja tällöin uran syvyys on max 20 mm. Muualle harkkorakenteisiin pinnan pienten putkiuritusten teko on vapaampaa.
Putkitukset kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla urien/roilojen pohjaan ja tämän jälkeen roilot täytetään vähän kutistuvalla laastilla ennen tasoitustöitä.
Mikäli kantavaan seinään on tulossa suurempi syvennys (esim. hylly, paksu tv-syvennys) tarkistetaan rakenteen kantavuusasiat rakennesuunnittelijalta.
Läpivientien teossa noudatetaan tehtyjä suunnitelmia. Työmaalla tarkistetaan läpivientikohdat suunnitelmista ja läpiviennit tehdään harkiten mahdollisesti muuttunut tilanne huomioiden, jotta vältetään läpivientien teko väärään paikkaan ja seinän rei’itystä, millä puolestaan on vaikutusta rakenteiden kantavuuteen. Epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä rakennesuunnittelijaan ennen läpivientien tekemistä.
Isojen läpivientien ja läpivientiryhmien sijainti on huomioitu jo suunnitelmissa ja esim. seinän yläosassa tasoelementtien tueksi läpivientien kohdalle on suunniteltu lisäpalkki.
Tarvittaessa voi harkkoseiniin (sekä ei-kantavat väliseinät että kantavat väli- ja ulkoseinät) tehdä yksittäisiä läpivientejä, mutta läpivientejä ei saa tehdä palkkien läpi eikä palkkien tukipinnan alle tai läheisyyteen. Kuvissa 4 ja 5 on esitetty kevytbetoni- ja teräspalkkien osalta kielletyt läpivientikohdat ja ohjeistus kantavien seinien yksittäisten läpivientien min. 200 mm välisestä vapaasta välistä. Kantavat väliseinät Jämerä-taloissa ovat tavanomaisesti 200 mm paksuja ja ei-kantavat 100 mm paksuja, mutta tapauskohtaisesti myös ohuemmat 100 mm seinät voivat olla kantavia. Ei-kantavat seinät erottaa kantavista seinistä siitä, että eikantavissa seinissä tasoelementti ei tukeudu seinään ja yläreunan liitoksessa on ilmarako, joka tavanomaisesti on täytetty tai täytetään PU-vaahdolla. Epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä rakennesuunnittelijaan ennen läpivientien tekemistä.
Raudoitettuihin elementteihin eli kevytbetonipalkkeihin sekä väli-, ylä- tai alapohjan tasoelementteihin läpivientien teko on rajoitettua niissä olevien raudoitusten takia. Isojen läpivientien tai läpivientiryhmien sijainti on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa ja elementtimitoituksessa keskittämällä pystysuuntaiset läpiviennit esim. tekniikkakuiluihin.
Läpivientien tekeminen palkkeihin tai elementteihin ja niiden raudoituksien katkaiseminen on kielletty ilman rakennesuunnittelijan lupaa.
Kantavien seinien palkkien osalta läpivientien ja urien teko on vain harvoin mahdollista. Pakottavan tarpeen ilmetessä ota yhteyttä rakennesuunnittelijaan.
Tasoelementtien läpivientien tekoon ilman lupaa on kaksi poikkeusta, joissa kummassakaan mahdollisuudessa ei rikota olemassa olevaa raudoitusta:
Läpivientejä tai pinnan uria tehtäessä pitää varoa elementin raudoitusteräksiä. Jos jostain syystä raudoiteteräksiä tulee esiin ja niihin osuu, paikataan vauriot (esim. teräksen ruostesuojauspinnoite). Teräksiä ei saa katkaista.
Muistilista työmaalle
Syötä Kivitalolaskimeemme tarvittavat tiedot ja saat kuluarvion rakentamisen kokonaiskustannuksista.
Rakennetaan yhdessä unelmiesi kivitalo. Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.