Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset -sivulta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Jämerän palveluista ja kivitalon rakentamisen eri vaiheista. Olemme koonneet selkeät ja kattavat vastaukset auttaaksemme sinua löytämään nopeasti tarvitsemiesi tietojen äärelle. Kysy rohkeasti lisää sivun alareunasta löytyvällä lomakkeella!

Usein kysyttyä

Kyllä. Jämerä tarjoaa kattavaa Kivikoti -suunnittelupalvelua, joka auttaa sinua toteuttamaan unelmiesi kivitalon. Kaikki Jämerä kivitalot suunnitellaan arkkitehtien toimesta yksilöllisesti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Verkostossamme olevat arkkitehdit ovat erikoistuneet pienelementti -rakennusjärjestelmäämme, varmistaen laadukkaan lopputuloksen. Palvelu kokoaa yhteen tarvittavat suunnittelu asiantuntijat ja varmistaa, että tieto siirtyy heidän välillään. Näin suunnittelun lopputuloksesta tulee kokonaisuus. Palvelun kustannus sisältyy Jämerän talotoimitukseen, joten siitä ei aiheudu erillisiä maksuja. Voit myös lunastaa suunnitelmat omaksi ja hyödyntää niitä haluamallasi tavalla.

Kivikoti -palvelumme kattaa:

  • Arkkitehdin luonnossuunnitelmat
  • Rakennesuunnittelijan luonnossuunnitelmat
  • LVIS-suunnittelijan luonnossuunnitelmat
  • Valaistussuunnittelijan suunnitelmat
  • Keittiösuunnittelijan kalustesuunnitelmat
  • Kylpyhuonesuunnittelijan laatoitus- ja märkätilasuunnitelmat
  • Terassilasituksen asiantuntijan suunnitelmat

Emme sanoisi että kallis, mutta arvokas. Kivitalo on investointina kestävä ja talona pitkäikäinen. Jämerä -talot ovat markkinoilla haluttuja taloja juurikin kestävän arkkitehtuurin ja yksilöllisen, juuri tontille sopivan suunnittelun takia. Harvoin hyvin suunniteltu Jämerä-talo on sen kalliimpi kuin vastaava puutalo rapattuna. Toki Jämerä -rakentaminen ei ole liukuhihna- tai massatuotantoa, vaan jokainen talo on uniikki. Tällöin myös kustannuspuoli pitää ajatella eri kantilta. Kivitalo rakennetaan myös aina paikanpäällä ja itse rakentamistapa ja oman osallistumisen aste vaikuttaa merkittävästi rakentamisen kustannuksiin.

Jämerä-rakentamisessa on hyvä huomioida, että asennustoimituksemme hinta on kiinteä, eikä se muutu projektin aikana mikäli suunnitelmia ei muuteta tilaajan toimesta merkittävästi. Kaikki laskutus tapahtuu vasta toimituserien jälkeen. Näin tiedät varmasti, mistä maksat ja mitä saat sekä pystyt myös budjetoimaan haastavan runkovaiheen kustannukset etukäteen.

Kannattaa myös huomioida, että Jämerä myy runkoasennustoimituksessa kokonaisuutta eli valmista talon runkoa, ei vain osia siitä, kuten suunnittelut, materiaalitoimitukset ja asennustyöt. Onkin todennäköistä, että lopputulos on näin ollen edullisempi kuin jos nämä asiat olisi tilattu erikseen. Jämerällä kokonaisuus on suurempi kuin sen osien summa.

Jokainen toimituksemme räätälöidään Jämerän korkeasti koulutettujen rakennesuunnittelijoiden toimesta jo tarjousvaiheessa. Katsomme tarkasti mitä taloon voi tai ei voi rakennusteknisesti tehdä. Tarvittaessa laadimme suunnitelman piirustusten muokkaamiseksi ja laskemme sitovan tarjouksen, kun piirustukset ovat toteutuskelpoiset. Suuntaa antavan, ei sitovan tarjouksen, meiltä saa kaikenlaisille piirustuksille, mutta tällöin joudutaan ehkä tyytymään suppeampaan toimituslaajuuteen, koska piirustukset eivät ole täysin toteuttamiskelpoiset. Meille on tärkeää, että hintamme on mahdollisimman oikea, emmekä mielellämme käytä lausekkeita, kuten ”hinta tarkistetaan rakennesuunnittelun valmistuttua”.

Tarjouksen laskemista varten tarvitsemme pohjapiirustukset mittakaavassa 1/100. Samoin julkisivu- ja leikkauspiirustukset. Mikäli ikkunoista halutaan tarjous, tulee myös ikkunakokojen näkyä piirustuksissa.

Kyseessä on ehkä enemmänkin makuasia kuin tekninen juttu. Toki leveämpi runko on myös hintavampi ja vie tilaa tontilla, mutta samalla se on myös aavistuksen verran energiatehokkaampi. Puhutaan kuitenkin muutaman kymmen euron säästöstä vuositasolla, joten energiatehokkuusmielessä päätöstä on turha tehdä.

Joskus on hyvä idea tuottaa ilmettä taloon käyttämällä molempia runkovahvuuksia talossa arkkitehtonisina elementteinä. Joskus taas halutaan leveämmät ikkunapenkit tai muuten vaan jyhkeämpi fiilis. Tällöin 500 mm seinä on oiva valinta. Hintaero perustaloissa eri runkoratkaisuillamme on toki itse talosta riippuva, mutta yleensä puhutaan joistain tuhansista euroista.

Jämerä on rakennus- ja insinööritoimisto, joka suunnittelee ja asentaa suurimman osan myymiensä kivitalojen rungoista. Jämerällä on oma rakennesuunnittelu-, määrälaskenta- ja työmaavalvontahenkilöstö, joten luonnollisesti toimituksellamme on myös kattava toimituksen laadunvalvonta. Jämerälle kuuluu lakisääteinen rakennevastuu, mikä yleensä on noin 10 vuotta.

Kaikki sertifioidut, tilaajarekisteriin kuuluvat asennusryhmämme ovat rakentamisen kokeneita ammattilaisia. Jämerä Kivitalot Oy kuuluu myös tilaajavastuurekisteriin ja on kaikissa asennustoimituksissamme tilaajan suuntaan vastuullinen asennustoimittaja ja hoitaa näin osaltaan kaikki tarvittavat viranomaisilmoitukset mm. verottajalle.

Vastuu talon rakentamisen onnistumisesta on siis omalta osaltaan täysin Jämerällä ja meille on tärkeää myös pystyä kantamaan tämä vastuu. Tämän vastuun kantamisessa meitä tukee pääomistajamme, vakavarainen Bauroc -konserni. Bauroc on Pohjois-Euroopan suurin kevytbetonivalmistaja. Sen liikevaihto on n. 60M€ ja henkilöstöä lähes 250. Mahdollisuutemme hoitaa toimitukset ja vastuut kunnialla loppuun asti ja selvitä myös haastavista tilanteista on erinomainen.

Jos olet ostamassa vain materiaaleja Jämerältä, on se täysin mahdollista ja luonnollisesti pystymme myös suosittelemaan teille materiaalitilauksen jälkeen jotain asennusurakoitsijaa vastaamaan asennustyöstä. Verkostossamme on paljon myös vastaavia työnjohtajia, maaurakoitsijoita ja muita alan ammattilaisia, joiden yhteystietoja myyjämme antavat mielellään tukemaan Jämerä toimituksen sujuvaa etenemistä.

Kevytbetoniset kiviyläpohjarakenteet ovat perinteisesti olleet osa Jämerää. Tämä ehkä juuri siksi, että kevytbetonista ne on vielä järkevä tehdä ilman, että perustuksilta tai muilta rakenteilta, kuten aukonylityksiltä, alettaisiin vaatimaan turhan järeitä kuormaluokkia, kuten esimerkiksi onteloelementtejä käytettäessä.

Onhan kiviyläpohja myös hiljainen, paloturvallinen ja ”jyhkeä”. Tätä arvostavat vakuutusyhtiöt antamalla huokeamman palovakuutuksen sekä varmasti kaikki ne, jotka ovat kevytbetonisen kiviyläpohjan alla saaneet asua.

Laajimmillaan toimitukseemme kuuluu kaikki sovitun toimituslaajuuden mukaisessa asennuksessa tarvittavat materiaalit, työkalut ja tarvikkeet, kuten anturabetonit, pienrauta, nostimet ja telineet. Toisin kuin useimmilla kivitalotoimijoilla, toimitukseemme kuuluu myös rakennuksen ulkopuoliset rakenteet, kuten kuistien ja katosten rakenteet, aidat, tukimuurit ja autokatokset/-tallit yms. lisärakenteet. Tavoitteenamme on, että pystymme hoitamaan runkorakentamisen ilman asiakkaan tukea työmaalla.

Se mikä Jämerällä on erityistä, että meiltä saa myös suunnittelupalveluita osana toimitusta. Pystymme luonnostelemaan halutun talon, piirrättämään siihen rakennuslupaa varten tarvittavat suunnitelmat, sekä laatimaan rakennesuunnitelmat joiden mukaan talo sitten lopulta rakennetaan.

Teemme myös projektirakentamista, jolloin rakennamme koko talon alusta loppuun täysin valmiiksi. Projektirakentaminen soveltuu parhaiten kahden tai useamman talon kohteisiin.

Kivitalon seinien halkeilu on useimmiten merkki rakennusvirheestä tai turhassa kohdassa säästämisestä. Pahimmillaan voi olla kyse perustusten pettämisestä maaperästä tai esimerkiksi lähistöllä tehdystä räjäytystyöstä. Useimmiten on kuitenkin kyse pinnoituslaastien ja rappausten kutistumasta suhteessa runkomateriaalin. Toisin sanoen pinnoitteet elävät eri elämää kuin runko. Kun puhutaan runkorakenteiden kutistumasta, kevytbetonin maksimikutistuma on 0,3% eli 10 metrin matkalla 3mm. Se on noin 5 kertaa pienempi kuin esim. betonilla. Tästä syystä mm. valubetonijärjestelmissä tulee käyttää yli kaksikertainen määrä kutistumateräksiä kuin kevytbetonijärjestelmässä. Syy halkeiluun ei siis löydy itse kevytbetonista.

Onneksi tähänkin ongelmaan on helppo ratkaisu! Seinien pintojen halkeamat johtuvat siis useimmiten seinien kutistumasta, kun ne kuivuvat lopullisesti rakentamisen jälkeen. Eli seinä ei varsinaisesti halkea, vaan tasoitus ja maalipinta voivat haljeta, jos ne eivät jousta seinien kutistuessa. Nykyisissä tasoitus ja rappausjärjestelmissä sisä- ja ulkopuolen pinnoituksissa käytetään lasikuituverkotusta tasoituslaastin sisällä, jolloin seinän luontaisesta kutistumasta johtuvia hiushalkeamia ei enää juuri tule.

Jämerä suosittelee ehdottomasti lasikuituverkotusta ulos ja pintavahvikekangasta sisälle! Lasikuitukangas on edullinen sekä nopea asentaa, ja hyviä perusteita sen poisjättämiselle on vähän.

Kun mietitään kivitalon rakennusprojektia kokonaisuutena, Jämerän kevytbetonirunko tulee usein nopeiten muuttovalmiiksi verrattaessa muihin kivirunkoratkaisuihin. Tämä ensinnäkin siksi, että Jämerän seinissä ei tarvita betonivaluja. Kaikki aukonylityspalkit ja elementit toimitetaan määrämittaisena, valmiina paikoilleen nostettavaksi. Em. syiden ansiosta seinien rakentaminen on helppo aikatauluttaa ja työ edistyy nopeasti.

Jämerä-talon seiniä muuratessa ei tarvitse asentaa LVIS -tekniikkaa, joten säästytään päällekkäisiltä työvaiheilta ja niiden aikataulutukselta. Jämerä-taloissa asennetaan tekniikka vasta, kun talo on säältä suojassa. Lisäksi erilaiset arkkitehtoniset, tekniikkaan ja valaistukseen liittyvät upotukset, läpiviennit ja muodot on helppo toteuttaa kevytbetonirunkoon käsityökaluilla. Siksi mm. lattia- ja kattorakenteet kannattaa tilata kevytbetonisina.

Jämerällä käytettävät kevytbetonirakenteet ovat myös suhteellisen kuivia, kun ne toimitetaan työmaalle. Mikäli niitä ei päästetä kastumaan rakennusvaiheessa, eli huomioidaan suojaus, on usein mahdollista tehdä sisäpintojen tasoitus jo puolen vuoden sisällä rakentamisen aloituksesta ja muuttaa tämän jälkeen taloon sisään. Meillä usein muutetaan taloon saman vuoden jouluna, kun rakentaminen on aloitettu varhain keväällä. Kelien jälleen salliessa tehdään ulkopuolen rappaukset ja pihatyöt.

Eri toimijat tarjoavat usein erilaista rakennusjärjestelmää eli tuotetta. Toisin kuin esimerkiksi puurakentamisen puolella, kivitalon voi tehdä hyvinkin monella tavalla. Yleisiä vaihtoehtoja kevytbetonirakentamisen lisäksi ovat erilaiset valubetoniharkko-, betonielementti- ja kevytsoraharkko ratkaisut, myös tiili on vielä voimissaan. Näissä kaikissa itse rakentamisen prosessi on keskenään erilainen. Näin ollen myös tarjoukset ovat varsin erilaisia vaikka itse lopputuloksesta, eli talosta ei eroa juuri huomaa.

Myös toimituslaajuudet eri toimijoilla ovat varsin erilaisia. Jotkut tarjoavat vain materiaalia ja ohjaavat tilaamaan suunnittelun ja asennuksen kolmansilta osapuolilta. Jotkut, kuten Jämerä, tarjoavat nämä kaikki yhdellä sopimuksella, jolloin myydään lopputulosta, eli valmista taloa tai sen runkoa. Vastuut ja velvollisuudet eri toimituslaajuuksissa ovat näin ollen varsin erilaisia, mikä ei voi olla vaikuttamatta tarjouksen hintaan. Tämä tekee usein eri toimituslaajuuksien vertailusta keskenään haastavaa.

Suosittelemme tutustumaan erilaisiin rakenne ratkaisuihin ja toimituslaajuuksiin, sekä valitsemaan sen joka ensisijaiseksi mielyttää itseä ja sopii omaan tarpeeseen. Kun talo on suunniteltu tälle rakennejärjestelmälle, voi sitten kilpailuttamalla eri toimijoita päättää kenen kanssa haluaa lähteä kotiaan rakentamaan.

Mitä on Jämerä arkkitehtuuri?

  • Jämerälle on ominaista tyylikäs ja ajaton arkkitehtuuri. Tämä luodaan ilman muotipiirteitä modernismin arkkitehtonisilla elementeillä, joita ovat tilojen jäsentely ja tilojen materiaalit, tilojen toimivuus, ulkoisen massan jäsentely sekä julkisivujen jäsentely ja materiaalit.
  • Jämerä-talon sisätilat ovat selkeitä. Eri toiminnoille varatut tilat muodostavat usein joko suuren yhtenäisen tilan tai polveilevan tilasarjan. Tilojen luonnetta tuetaan oikein valituilla materiaaleilla ja väreillä. Myös ikkuna-aukotuksella korostetaan tilojen luonnetta. Väljyyden tunnetta korostetaan lisäksi lasiseinien ja oviaukkojen kautta pitkillä näkymillä. Kaikki nämä yhdessä luovat rauhallisen ja arvokkaan ilmapiirin.
  • Tilojen sijoittelussa ja kalustuksessa huomioidaan aina toimivuus. Kiintokalusteet suunnitellaan käytännöllisiksi ja tyylikkäiksi. Kalusteiden sijoittelulla ja materiaalivalinnoilla myös tuetaan sisätilojen luonnetta. Tilat mitoitetaan niihin suunniteltujen toimintojen mukaan ja tilat suunnitellaan siten, että niihin on helppo sijoittaa toimintojen vaatimat kalusteet.
  • Rakennuksen ulkoinen hahmo suunnitellaan harmoniseksi kokonaisuudeksi selkeän rakennusmassan jaottelun avulla. Rakennuksen massan osat, katot ja lisärakenteet muodostavat tyylikkään ja yhtenäisen kokonaisuuden.
  • Rakennuksen arkkitehtonista muotoa tuetaan, samoin kuin sisätiloja, oikeilla materiaalivalinnoilla ja väreillä. Myös julkisivujen jäsentäminen materiaalirajausten ja ikkuna-aukotusten avulla on tärkeä osa tyylikkään ja tasapainoisen kokonaisuuden luomisessa.
  • Jämerä-brändi syntyy taitavien suunnittelijoiden työn tulosten summana. Se syntyy puhtaasti arkkitehtonisten peruselementtien avulla ilman muotivirtausten mukaisia pinnallisia aiheita. Jämerä-kivitalot ovat siis myös arkkitehtonisesti kestävää rakentamista

Rakennusprojektin vaiheet

  • 1. Suunnittelu

    Suunnitteluvaiheessa luodaan kivitalon projektin perusta. Budjetoinnista ja luonnossuunnitelmista aina yksityiskohtaiseen visuaaliseen suunnitteluun ja alustaviin tarjouspyyntöihin saakka, tämän vaiheen tavoitteena on tuottaa selkeä kuva projektin kokonaisuudesta ja varmistaa rakennusluvan hakemisen edellytykset.

  • 2. Valmistelu

    Valmisteluvaiheessa varmistetaan, että kaikki projektin edellyttämät luvat, suunnitelmat ja sopimukset ovat kunnossa ennen rakentamisen aloittamista. Rakennusluvan hakemisesta ja pääpiirustusten viimeistelystä aina työmaan logistiikkaan ja aikataulutukseen saakka, tässä vaiheessa rakennusprojekti etenee suunnitelmista käytännön valmisteluihin.

  • 3. Rakentaminen

    Rakentamisvaiheessa talo alkaa konkreettisesti nousta tontille. Tämä vaihe sisältää kaikki keskeiset rakentamisen osat: maatyöt, perustukset, runkorakenteet, vesikaton rakentamisen ja talotekniikan asennukset. Rakennuksen runkovaiheen päätteeksi rakennus on valmis viimeistelyä varten.

  • 4. Viimeistely

    Viimeistelyvaiheessa rakennus viimeistellään sekä sisältä että ulkoa valmiiksi ja käyttöönottokuntoon. Kaikki sisätilojen pintatyöt, kalustukset ja talotekniikan lopputarkastukset suoritetaan, ja projektin dokumentaatio kootaan luovutusta varten. Lopuksi tehdään käyttöönottotarkastus, joka varmistaa talon turvallisuuden ja asumiskelpoisuuden.

Yhteistyökumppaneitamme

Teemme yhteistyötä tarkoin valittujen kumppaneiden kanssa, jotka täyttävät korkeimmat laatuvaatimukset ja jakavat sitoutumisemme erinomaiseen palveluun sekä laatuun. Yhteistyökumppani valitaan huolellisesti jokaisen taloprojektin yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Paljonko kivitalon rakentaminen maksaa?

Syötä Kivitalolaskimeemme tarvittavat tiedot ja saat kuluarvion rakentamisen kokonaiskustannuksista.

    Lähettämällä viestin hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

    Miten voimme auttaa?

    Rakennetaan yhdessä unelmiesi kivitalo. Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

    0800 309 210 myynti@jamera.fi

    Ota yhteyttä

      Miten voimme auttaa?

      Rakennetaan yhdessä unelmiesi kivitalo. Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

      Lähettämällä viestin hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.

      Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.